Focus projecten

Welke soort reiniging gebruik ik voor welk soort vuil?

Geplaatst op

Het onderhouden van je gevel is noodzakelijk om je huis in goede conditie te houden. Hierbij hoort onder andere gevelreiniging. De reiniging wordt vaak uitgevoerd door een gespecialiseerd reinigingsbedrijf zoals bijvoorbeeld Top&Top. In dit blog leggen we je uit hoe deze bedrijven te werk gaan bij welk soort vuil.

Bij lichte vervuiling wordt er vaak gebruikt gemaakt van stoom cleanen. Denk hierbij aan lichte vervuiling zoals klimop, algen en mos. Het water wordt verhit tot zo’n 150°C en wordt vervolgens onder grote druk tegen de vervuilde gevel gespoten. Op deze manier wordt klimop of mos snel verwijderd van de gevel. Het overgebleven materiaal kan simpelweg weggespoeld worden, aangezien er geen milieuvervuilende producten zijn gebruikt bij de schoonmaak.

Ook bij matige vervuiling is stoom cleaning soms effectief genoeg om mee schoon te maken. Dit is afhankelijk van het type vuil en de steensoort. Mocht een chemisch schoonmaakmiddel nodig zijn, dan wordt deze gekozen op basis van de type steensoort.

Bij zware vervuiling is een chemisch reinigingsmiddel vaak noodzakelijk. Bij zware vervuiling kun je denken aan bijvoorbeeld graffiti of zware roetaanslag. Hierbij werkt bovenstaande methodes niet en is het verstandig om te zandstralen. De gevel wordt bij deze methode onder lage waterdruk met een mild straalmiddel schoongemaakt. Op basis van de steensoort wordt het juiste straalmiddel gekozen. Omdat de druk niet al te hoog is kunnen kwetsbare en poreuze ondergronden gestraald worden, zonder dat deze schade oplopen. Let wel op, voor het stralen van je gevel heb je in de meeste gemeentes een vergunning of een ontheffing nodig. Bij het juiste gevelbedrijf wordt het straalmiddel opgevangen en vervolgens naar een afvalverwerkingsbedrijf gebracht. Er zijn bedrijven die een permanente ontheffing hebben voor het reinigen van gevels. Zo kan het bedrijf snel aan de slag. Daarnaast worden de originele voegen in de meeste gevallen behouden door te stralen.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden