Door gebruik te maken van kleine accessoires en decoratieve items voor in je woning, creëer je precies de sfeer die jij voor ogen hebt en wenst in je eigen woon- of slaapkamer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tapijten en vloerkleden met een bepaalde print, de juiste verlichting, kussens en schilderijen of posters aan de muur. Wanneer je zelf weet welke sfeer je in huis wilt, maar het lastig vindt om de juiste decoratie en accessoires te vinden, kun je altijd een gespecialiseerde binnenhuisarchitect of interieurstylist inschakelen. Zij weten precies wat er nodig is om de gewenste sfeer te creëren en zijn altijd op de hoogte van de nieuwste trends. Accessoires voor in huis zijn er in allerlei soorten en worden aangeboden in allerlei prijsklassen, waardoor iedereen in staat is leuke decoratie te vinden voor jouw droomwoning. 

Accessoires in balans

Net zoals bij het maken van een verjaardagstaart, dien je ook bij het inrichten van je woning rekening te houden van de balans in je woon- of slaapkamer. Een taart decoreer je door de onderste laag te decoreren met de wat grote decoratie. Ook je woon- of slaapkamer dien je allereerst te voorzien van wat grotere accessoires. Wanneer je de grote accessoires op de juiste plek hebt geplaatst, zie je waar er nog extra decoratie nodig is en waar er juist geen extra accessoires nodig zijn. Door nog extra kleine accessoires toe te voegen geef je jouw woon- of slaapkamer net dat beetje extra gevoel dat je zoekt. Daarnaast raden we aan om de accessoires niet allemaal tegelijkertijd aan te schaffen, maar je huis stap voor stap te decoreren. Op die manier voorkom je dat je huis te vol komt te staan en je een chaotische sfeer creëert.

Textuur en kleur

Neutrale kleuren zorgen voor een enorm warme en rustige sfeer. Om een beetje spanning in je woning terug te laten komen en te voorkomen dat je woon- of slaapkamer saai oogt, raden we aan om naast neutrale kleuren gebruik te maken van grove texturen en printjes. Een grijze bank zorgt in combinatie met bijvoorbeeld kussens met een print voor een rustige sfeer, terwijl er wat wel gebeurt in je woonkamer. Zorg er dus voor dat je texturen en kleuren zo combineert dat je woon- of slaapkamer niet te saai en rustig overkomt.

 

Verlichting

De juiste verlichting is een van de belangrijkste accessoires die de sfeer in je woning bepalen. Grofweg bestaan er twee soorten verlichting: geel en wit licht. Geel licht zorgt voor een warme sfeer, terwijl wit licht met name functioneel is. Wit licht wordt dan ook in de meeste gevallen gebruikt in de keuken en in eventuele werkplaats. Het zorgt ervoor dat je voldoende licht hebt om nauwkeurig te werken. Geel licht wordt echter vaak in de woon- en slaapkamer gebruikt om een warme sfeer te creëren. Industriële lampen nemen steeds meer in populariteit toe, terwijl we ook merken dat een lavalamp steeds populairder worden. Dit komt met name door het feit dat er beweging ontstaat en er dus iets gebeurd in je woon- of slaapkamer.