Focus projecten

Tips om een veilige werkvloer met heftrucks te creëren

Geplaatst op

Regelmatig komt er een nieuwsbericht voorbij over een bedrijfsongeval met een heftruck. In de meeste gevallen gaat het om een licht incident, maar er vallen elk jaar ook meerdere doden door een ongeval waar een heftruck bij betrokken is. Hoe kun je een veilige werkomgeving creëren waar ook heftrucks rondrijden?

 

Bedrijfsongevallen

Volgens de cijfers van Heftruck Nederland zijn er elk jaar ongeveer 1700 incidenten op de werkvloer waar ook een heftruck bij betrokken is. In Nederland wordt er in logistieke centra veel gebruik gemaakt van heftrucks. Er bestaat alleen geen regelgeving om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Vooral bij kleinere MKB-bedrijven gaat het dan ook relatief vaak mis, doordat heftrucks geen aparte routes hebben en er vaak gebruik wordt gemaakt van oudere modellen. Deze zijn nog niet voorzien van moderne veiligheidsopties, zoals achteruitrijsensoren.

 

Veilig rondrijden

Ondanks dat er geen algemene richtlijnen zijn opgesteld door de overheid, stelt de Arbowet werkgevers wel verplicht een veilige werkomgeving te verschaffen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. Zo moet het duidelijk zijn welke werknemers gebruik mogen maken van de heftrucks. Laat werknemers een heftruckcertificaat halen om ze te certificeren en zorg voor gescheiden routes binnen het bedrijf.

 

Inhoud van een heftruck cursus

Tijdens een heftruck cursus komt niet alleen de praktijk aan bod, er komt ook een stukje theorie bij kijken. Zo zijn de medewerkers op de hoogte van alle veiligheidseisen en de verkeersvoorschriften. Ook alle onderdelen en de  maximale belasting van de heftruck komen aan bod. Zo wordt de algemene veiligheid in het bedrijf bevorderd, wat uiteindelijk zal resulteren in minder bedrijfsongevallen.

 

Door meer nadruk te leggen op veiligheid op de werkvloer neemt ook het bewustzijn onder werknemers toe. Het veilig vervoeren van materialen is vooral bij distributie- en transportbedrijven een onderdeel waar vaak nog extra aandacht aan besteed kan worden.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden