Focus projecten

Infraroodverwarming of normale verwarming: Welke moet je kiezen?

Geplaatst op

Infraroodverwarming is een nieuwe techniek om je huis te verwarmen, welke op een totaal andere manier werkt dan conventionele verwarming. In dit blog vertellen we je over de verschillen tussen de twee typen verwarmingen en wat de voordelen zijn van infraroodverwarming.

Wat is infraroodverwarming?

Denk aan de zon en hoe het objecten verwarmt tijdens een zomerdag. Het kan je stoel buiten zijn, of je autostoelen of je voorportaal, deze objecten worden allemaal verwarmd door middel van infraroodstraling. In plaats van de lucht direct te verwarmen, zoals een conventionele gaskachel, geven infraroodverwarmers warmte af en verwarmen in plaats daarvan objecten, zoals de bank, de muren en zelfs jij. Vervolgens komt die warmte via de objecten vrij, zodat de warmte zich geleidelijk over de ruimte verspreidt. Conventionele kachels verwarmen de lucht direct. Hoewel dit eenvoudig genoeg is, heeft het wel een paar tekortkomingen. Aangezien warme lucht opstijgt en de koudere lucht naar beneden wordt duwt, moet deze koude lucht voortdurend worden opgewarmd. Dit leidt tot inefficiënte verwarming. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de warmste lucht altijd dicht bij het plafond is, terwijl je naast de koudere lucht altijd veel dichter bij de grond bent.

Wat is de gezondere optie?

Laten we eerlijk zijn: de zomerdag is veel beter dan een nacht doorbrengen met je gaskachel. Het voelt gewoon beter aan, je voelt zich energieker en je bevriest niet als je je door de kamer beweegt. Infraroodverwarmingspanelen helpen de bloedcirculatie te verbeteren en stimuleren je immuunsysteem. Japanse artsen gebruiken zelfs infraroodverwarmingspanelen om hart- en vaatpatiënten te helpen. Infrarood dringt namelijk veel dieper door dan gewone verwarming, dit helpt om de bloedvaten te verwijden en meer bloed door te pompen. Vergeet niet dat de voorwerpen in de kamer warmte vasthouden en droog houden. Schimmel kan niet groeien op droge plaatsen, dus deze infrarood kachels werken ook als ontvochtigers door de muren en het plafond warm te houden. Dit kan helpen om allergieën te verminderen en omdat infraroodverwarming de lucht niet oproept, betekent dit dat er geen stofcirculatie is.

Wat is de goedkopere optie?

Met je standaard convectieverwarmingen koop je een gasfles of gebruikt je je airconditioning. Het probleem is dat deze twee methoden eenvoudigweg op dezelfde plaats lucht blazen en de lucht geleidelijk opwarmen. Naarmate de koelere lucht daalt, moet deze steeds opnieuw worden opgewarmd. Om nog maar te zwijgen van de onderhoudskosten als er stof in de airconditioningfilters of de maandelijkse kosten voor de aankoop van gas wordt opgehoopt. Infrarood verwarmingspanelen daarentegen hoeven niet constant aan te staan, omdat de objecten die ze opwarmen de warmte vasthouden. Zo wordt de ruimte nog steeds verwarmd, zelfs wanneer deze wordt uitgeschakeld, wat betekent dat je nog steeds kunt genieten van een comfortabele warmte bij een lagere thermostaatstand. Bovendien zijn ze volledig onderhoudsvrij en hoeft je geen leidingen aan te leggen, omdat je alleen een stopcontact nodig hebt. En, om op te starten, zijn de installatiekosten aanzienlijk lager dan bij een conventionele unit.

Welke verwarmt een ruimte sneller op?

Je loopt naar binnen en reikt snel naar de afstandsbediening of verwarming en probeert de ruimte zo snel mogelijk op te warmen. Slechts tien minuten en al snel wordt de kamer warm. Net als bij het koken van een pot met water duurt het langer om een groter lichaam (bijvoorbeeld een grote pot met water of kamer) te verwarmen dan een kleinere. Maar omdat infraroodverwarmers de verschillende objecten in een ruimte direct verwarmen, duurt het slechts 30 seconden voordat ze de optimale verwarmingstemperatuur hebben bereikt.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden