Focus projecten

Het veilig opslaan van gasflessen

Geplaatst op

Voor de opslag van gascilinders en gasflessen gelden in Nederland strenge eisen. Door de hoge druk in de flessen kan het erg gevaarlijk zijn om het gas zomaar in een magazijn te zetten. We benoemen een aantal veiligheidseisen.

 

Soorten gas

Bij de opslag van gas wordt er onderscheid gemaakt in verschillende klassen:

  • Brandbaar gas
  • Giftig gas
  • Niet brandbaar, niet giftig gas

Brandbaar en giftig gas is zeer gevaarlijk voor de omgeving. Bedrijven zijn dan ook verplicht hun gasflessen veilig op te slaan. Ook een glasfles zonder gevaarlijke stoffen kan zorgen voor onveilige situaties, aangezien een beschadigde fles als vliegend projectiel alsnog veel schade aan kan richten.

 

Vereisten gasflessenopslag

De voorschriften voor de opslag van glasflessen is vastgelegd in de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS). PGS 15 gaat over de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Enkele belangrijke vereisten bij gasflessenopslag:

  • De vloer van een opslag moet altijd vlak en stabiel zijn
  • De gascilinders moeten vastgezet kunnen worden met extra platen of kettingen, zodat de flessen niet kunnen omvallen
  • De deur van de gasflessenopslag dient altijd naar buiten open te gaan
  • De boven- en zijkant dient gemaakt te zijn van brandresistente materialen
  • Alle materialen horen voorzien te zien van duidelijke labels en waarschuwingen
  • De locatie van de gasflessenopslag moet voldoende verlicht zijn, zodat de medewerkers de labels kunnen lezen

 

Voorschriften voor ventilatie

Voor de veiligheid is het ook zeer belangrijk dat een opslag voldoende geventileerd is, vooral als de opslag binnen wordt geplaatst. Er moet dan ook voldoende frisse lucht beschikbaar zijn om verstikking te voorkomen. Voor interne opslag is daarom vaak mechanische luchtverversing nodig, bij een opslagplaats buiten is natuurlijk ventilatie vaak al voldoende.

 

Om het risico op ongelukken zo klein mogelijk te houden is het belangrijk om rekening te houden met bovenstaande punten. Voor een deskundig advies en de exacte vereisten in de wetgeving kun je bij de leverancier van opslagsystemen voor gevaarlijke stoffen terecht.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden