Geplaatst op
Tennis kan gespeeld worden op verschillende soorten banen, zoals hard court, gras en gravel. Dit bepaalt in grote mate hoe je speelstijl zal zijn. De een vind gravel fijner, zoals Nadal, en de ander speelt liever op gras, zoals Federer. Welke soort tennisbaan jouw voorkeur heeft, hangt dus van je speelstijl af. De eigenaren van de banen wegen echter ook het budget en het benodigde tennisbaan onderhoud af. Hoe kun je als eigenaar zoveel mogelijk jouw leden dienen, terwijl je jezelf niet hoeft te overwerken aan onderhoud?
Hard court: simpelst in onderhoud
Hard court is een baan gemaakt van een betonnen of geasfalteerde ondergrond. Dit type baanoppervlak is relatief gezien het makkelijkste te onderhouden. De harde baan is bovendien een geschikte ondergrond voor alle soorten tennissers. Het is een goede tussenvorm van een gravel- of grasbaan. Op de harde baan beweegt de bal sneller dan op een kleigrond, maar langzamer dan op een grasveld. De stuit van de bal is hoog en zeer voorspelbaar omdat het oppervlak vlak is. Harde banen variëren van snelle tot langzame snelheden, afhankelijk van de hoeveelheid zand die in de verflaag wordt gemengd.
Grass-court: tennissen op een grasmat
Je zou denken dat het niet werkt: tennissen op een grasmat. Toch is bijvoorbeeld Wimbledon een van de bekendste tennistoernooien van de wereld. Het gras is het snelste type van alle banen vanwege de gladde ondergrond. Grastennisbanen ballen remmen minder af en stuiteren beter, waardoor het spel nog sneller is. Je ziet grass courts echter veel minder doordat het lastig te bouwen is en nog lastiger om te onderhouden. De sproeier moet er regelmatig op gezet worden en het gras moet meermaals worden gemaaid om te kunnen tennissen.
Gravel: de bekendste tennisbaan
Gravel is de bekendste vorm van tennisbaan. Ze zijn het populairste, ondanks dat het de langzaamste ondergrond is. Het gravel vertraagt de bal en produceert een hogere bounce als een vergelijking met andere banen. Een ander voordeel van een tennisbaan van klei is dat het direct na een regenbui klaar is voor actie – het water wordt snel opgenomen door het oppervlak en in de basis. Gravelbanen zijn relatief goedkoop aan te leggen, maar het kost juist weer meer in onderhoud. Ze vereisen een constante zorg en regelmatig gebruik van sproeiers. Water houdt het kleigrond vochtig, bespeelbaar en gezond.
Onderhoud van een tennisbaan
Tennisbaan onderhoud is een van de belangrijkste taken voor een tennisbaan eigenaar. Hierdoor profiteer je het langst van je investering in de aanleg van een tennisbaan. Houd daarom tennisbaan schoon van verschillende soorten afval zoals steentjes, bladeren en (zand)stof. Zorg ervoor dat de tennisbaan vrij is van scheuren die water vasthouden als het regent.