Geplaatst op
De stijgende prijzen voor woningen in Amsterdam zorgen ervoor dat mensen hun nieuwe woning buiten de hoofdstad gaan zoeken. Ook in Haarlem is het effect van de huizengekte in Amsterdam merkbaar.
Recordprijzen in Amsterdam
De huidige stijgingen in de huizenprijs in Amsterdam jaagt mensen de stad uit. De verkoopprijzen zijn binnen een jaar met ruim 20% gestegen. Aangezien de huizen bijna onbetaalbaar zijn geworden, zoeken veel Amsterdammers een andere woonplaats. Ook de verkopers van een huis hebben met de huidige overwaarde een flink budget om te besteden aan een nieuw huis. Naast Almere is ook Haarlem zeer in trek.
Haarlem
Haarlem is als tweede stad in Noord-Holland al relatief duur om te wonen. De stad telt ruim 150.000 inwoners en heeft een relatief jonge bevolking. De vijf stadsdelen zijn onderverdeeld in 21 wijken. In deze wijken wordt alleen weinig meer gebouwd, omdat de stad amper meer bouwgrond heeft. De stad zoekt de ruimte nu voornamelijk in de lucht, maar kan hierdoor minder bouwen dan een gemiddelde stad.
Druk op de woningmarkt
Net als in andere grote steden stegen in Haarlem na de crisis al een aantal jaar de huizenprijzen weer. Haarlem stond tot 2016 na Amsterdam bovenaan de lijstjes met steden waar de prijs het meeste opliep. Over de hele breedte van de markt was dit effect merkbaar, zowel kleinere appartementen als dure grachtenpanden gingen voor steeds hogere prijzen over van eigenaar.
Aanbod woningen neemt af
De stijgende prijzen en de vraag van de Amsterdammers zorgt ervoor dat er steeds minder woningen te koop staan. Haarlemmers wachten met verhuizen, omdat ze elders in de stad geen geschikte woning kunnen vinden. Bij de gemiddelde makelaar in Haarlem is het aanbod aanzienlijk geslonken, de makelaars moeten het voornamelijk van aankoop hebben.
Inmiddels wordt ongeveer de helft van woningen in Haarlem verkocht boven de vraagprijs, wat ook aangeeft dat er zeker meer druk op de woningmarkt staat. Haarlem ontkomt niet aan de gekte in de hoofdstad.