Focus projecten

De lol van LEGO voor volwassenen

Geplaatst op

Er is bijna niemand die niet met LEGO gespeeld heeft. Veel volwassenen blijven verslingerd aan het gele blokje, zij het in een versluierde vorm. Ze helpen hun kinderen net iets te graag een LEGO-bouwdoos in elkaar te zetten, met het gevolg dat het speeltje in elkaar zit nog voor dat de kinderen de kans hebben gehad de LEGO met ook maar een vinger aan te raken. In deze blog hebben we het over LEGO voor volwassenen en wat de lol ervan is.

De AFOL in zijn natuurlijke habitat

Als je de AFOL in zijn natuurlijke habitat wilt zien moet je echt naar de LEGO-beurs gaan. Wat is een AFOL? Dat is een Adult Fan of LEGO. Sommige zeldzame LEGO-sets verwisselen voor vele euro’s van eigenaar: een van de duurste is de Ultimate Collector’s Millennium Falcon, een ruimteschip van star wars. Deze set bestaat uit 5174 steentjes en kost maar liefst €4.500. Echt bedoeld voor de liefhebber.

Waarom vinden volwassenen LEGO Leuk?

Er is een groep volwassenen die heel open is over hun voorliefde voor LEGO. Je hoeft je hiervoor niet te schamen, toch­? Maar wat vinden ze nu zo leuk aan dit speelgoed? De bekende voetballer en stijlicoon David Beckham weet zijn liefde voor LEGO puntig te verwoorden:

“Het heeft een therapeutische werking: het vermindert stress en angst neemt af. LEGO geeft mij een rustig gevoel”

Naast dit therapeutische effect op mensen, is er ook nog een andere factor die er mee samenhangt, namelijk de creatieve mogelijkheden die het steentje biedt. Creatief bezig zijn werkt ontspannend. Daarnaast verbeter je je ruimtelijk inzicht door te bouwen met LEGO. LEGO is een hebbeding. Volwassenen houden ervan om dingen te sparen. Soms is het technische interesse, soms is het verzamelzucht. Dat laatste zit een beetje evolutionair ingebakken in mensen…..

Geschiedenis van LEGO

LEGO heeft zijn roots in het begin van de twintigste eeuw, toen de grondlegger van het bedrijf Ole Kirk Christiansen houten speelgoed ging maken, zoals houten trekpoppen, spaarpotten en auto’s. In 1934 werd de naam LEGO geïntroduceerd, wat komt van leg godt, dit is Deens voor speelgoed. In het latijn staat LEGO voor: ‘ik zet in elkaar’ of ‘ik leer’. Toeval bestaat niet, ben je hier geneigd te denken.

Plastic stenen

Begin jaren vijftig begint Christiansen plastic bouwstenen te ontwikkelen, hij gaat dan mee in een wereldwijde ontwikkeling waarin plastic op grote schaal in gebruik genomen wordt. Bij deze eerste stenen waren de verbindingsmogelijkheden beperkt. In 1958 ontwikkelde LEGO de stenen die ook vandaag de dag nog gebruikt worden. De grootse verbetering van deze stenen zijn de holle buisjes aan de onderkant. Deze zorgen ervoor dat de verbindingsmogelijkheden groter zijn en maakt deze verbindingen steviger. In de loop van de jaren ging LEGO steeds meer mee met populaire culturele producten, zoals films en comics. Sets met het thema: Spiderman, Harry Potter en Star Wars kwamen op de markt. Daarbij werd het bouwaspect van de LEGO-set waar het merk populair mee geworden was losgelaten. De sets waren snel en te eenvoudig in elkaar te zetten. Het bouwen stelde nauwelijks nog iets voor. Dit laatste zorgde voor een daling in de populariteit van het speelgoed. Na enkele moeilijke jaren zitten de gele steentjes weer in de lift, dat komt omdat het bedrijf weer sets maakt waarmee je weer lekker kunt bouwen.

Conclusie

De lol van LEGO voor volwassenen is het therapeutische effect, de creatieve mogelijkheden en de mogelijkheid om exclusieve items te sparen. Dit zijn drie sterke punten van het speelgoed waar veel mensen nog jaren van zullen genieten.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden