Focus projecten

De invloeden van het weer op het dak

Geplaatst op

Als u erover nadenkt, fungeert uw dak als fietshelm voor uw huis. Zonder helm zijn uw eigendommen vatbaar voor allerlei soorten schade – aanzienlijke en kostbare schade. En omdat het u beschermt tegen de elementen, slijt het in de loop der jaren een beetje. Om onderhoud of het moment van vervanging goed te voorspellen bespreken we hier de vier manieren waarop het weer uw dak kan beïnvloeden.

 

Warmte

De meeste materialen op het dak zijn gemaakt om warmte te kunne opvangen. Maar door de hoge temperaturen kunnen materialen opzwellen, waardoor kwetsbare draagconstructies en dakspanen worden aangetast. Aan de andere kant van het spectrum, als ze weer krimpen, kunnen ze verdere problemen veroorzaken. Om dit probleem te voorkomen, raden wij u aan ervoor te zorgen dat uw dak goed geventileerd is.

 

Regen

Vooral de kustprovincies krijgen veel regen. Omdat het regelmatig voorkomt, kan het water na verloop van tijd blijven liggen als uw dak deuken of oneffenheden vertoont. De kleinste scheur in uw dak kan ervoor zorgen dat water in het interieur van uw huis kan infiltreren, waardoor de perfecte omgeving voor schimmelgroei ontstaat. Een vroege opsporing is zeer belangrijk waterschade te voorkomen. Zorg ervoor dat uw dakgoten werken en de regen van uw huis behoorlijk kan wegvloeien door elk seizoen controles uit te voeren.

 

Wind

Hoge wind kan vooral schade aan uw dak veroorzaken – het verwijderen van dakpannen en zelfs panelen. Hierdoor blijft uw dak kwetsbaar voor elementen, wat resulteert in verdere schade als u deze niet repareert. Soms zult u merken dat de wind zelf niet de boosdoener zelf is, maar dat overhangende takken, struiken en bomen voor problemen zorgen. Houd het groen gesnoeid en zorg ervoor dat u een speciaal oog houdt op de architectonische kenmerken van uw dak, zoals een schoorsteen.

 

Sneeuw

Sneeuw heeft waarschijnlijk de slechtste invloed voor daken. Het gewicht van de sneeuw kan instortingen veroorzaken als uw dak al structurele problemen of waterschade ondervindt. De beste manier om uw dak te beschermen tegen sneeuw is door te kiezen voor materialen die duurzaam genoeg zijn om het risico te dragen. Bovendien is het raadzaam dikke pakken sneeuw zo snel mogelijk van het dak te verwijderen.

 

Het verdwijnen van dakspanen

Omdat er zoveel factoren van invloed kunnen zijn op de prestaties van uw dak, zijn regelmatige inspecties de sleutel tot een langere levensduur. Of u nu een kleine reparatie nodig hebt of dat u een volledige vervanging nodig hebt, laat regelmatig uw dak inspecteren. Zo voorkomt u grote problemen die ertoe kunnen leiden dat het hele dak vervangen moet worden.

 

Neem voor deskundig advies contact op met een dakdekker in uw regio. Voor een dakdekker Hilversum, Amsterdam of Almere raden we Spanhak Dakwerken aan.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden