Focus projecten

De geschiedenis van muurisolatie

Geplaatst op

Muurisolatie is niet iets nieuws. Het is eeuwen geleden ontstaan uit ons verlangen om warm te blijven. Isolatietechnieken bestaan al sinds we uit grotten zijn vertrokken en zijn begonnen met het bouwen van onze eigen huizen van hout en steen. Isolatie wordt gezien als alles wat de warmtestroom helpt vertragen. Lees hier over de geschiedenis van isolatie.

Het oude Egypte

De Egyptenaren waren meesters in de bouw: de piramides zijn een bewijs van dit vernuft. Ze waren een van de eerste beschavingen die dikke stenen van modder maakten die de hitte van de woestijn blokkeerden en de woningen overdag koel hielden en ’s nachts, wanneer de temperaturen aanzienlijk daalden, warm hielden.

Het oude Griekenland

Alhoewel we vandaag de dag asbest als iets schadelijks zien, gaven de oude Grieken het niet alleen een naam maar gebruikten het om het in hun huizen te isoleren vanwege de mystieke hittebestendige eigenschappen. De Grieken waren ook de pioniers in het gebruik van luchtspleten in muren voor een betere isolatie.

De Romeinen

De Romeinen waren de koningen van de innovatie op het gebied van wegenbouw, het maken van munten om dingen mee te kopen, aquaducten om spullen te vervoeren en openbare verwarmde baden om in te wassen. Ze vonden ook een nieuwe manier om leidingen te isoleren die warm water droegen door ze in kurk te wikkelen.

De Vikingen

In Scandinavië kan het enorm koud worden. De Vikingen gebruikten modder tussen de openingen in de houten gebouwen om de tocht te stoppen.

De Middeleeuwen

De mensen in de Middeleeuwen waren dol op het ophangen van spullen zoals wandtapijten om de tocht tegen te gaan. Daarnaast was de bouwtechniek in die tijd verbeterd. Dat wil niet zeggen dat het niet vochtig en koud was, de dubbele beglazing was helaas nog niet uitgevonden.

De Industriële Revolutie

Met de opkomst van stroom waren er genoeg warme leidingen die tijdens de industriële revolutie geïsoleerd konden worden, deels om de warmte binnen te houden en deels om de arbeiders te beschermen. De buizen werden net als bij de oude Grieken met asbest geïsoleerd. Meer dan een eeuw lang werd asbest gebruikt als een van de belangrijkste vormen van isolatie en pas in de jaren ’70 kwamen de gezondheidskwesties aan de orde.

Dubbele beglazing

Er zijn aanwijzingen dat de dubbele beglazing in het Victoriaanse tijdperk een manier was om de tocht in hun grote landgoederen te beperken. De technologie heeft misschien wel zijn weg naar de Verenigde Staten gevonden in de jaren ’30, maar er zijn ook bewijzen dat een Amerikaan dubbele beglazing heeft uitgevonden die hij Thermopanes noemde, maar in Nederland kwam het pas in het midden van de jaren ’70 en ’80, toen het de onmisbare luxe werd voor middenklasse gezinnen.

Spouwmuurisolatie

Een van de grootste voordelen van de isolatie van onze huizen in de afgelopen 30 jaar was misschien wel het toegenomen gebruik van polyurethaanschuim voor het vullen van de spouwen tussen de muren. Deze techniek werd uitgevonden in de jaren ’40 in de Verenigde Staten.

Moderne isolatie

Het lijkt vreemd dat er nog maar een paar jaar geleden veel huizen waren zonder dubbele beglazing, isolatie van zolders en muren of een stookketel. We zijn ons de afgelopen tien jaar veel bewuster geworden van warmtebesparing en zijn minder gehard tegen de winter, omdat we gewend zijn aan warme, tochtvrije huizen. Met de noodzaak om onze CO2-uitstoot te verminderen zijn er de laatste tijd tal van overheidsinitiatieven geweest die ons allemaal de kans geven om onze energie-efficiëntie in huis te verbeteren. Moderne nieuwe gebouwen worden nu geleverd met isolatiematerialen die ervoor zorgen dat ze vrijwel luchtdicht en zeer energiezuinig zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden