Focus projecten

De evolutie van de deursloten

Geplaatst op

Sloten zijn te vinden bij bijna alle deuren. In feite zijn deursloten zo alledaags dat we het vaak als vanzelfsprekend beschouwen wat ze voor ons doen. Het is gemakkelijk om de voordelen van iets wat we elke dag gebruiken over het hoofd te zien. In de loop der tijd zijn verschillende soorten deursloten gebruikt om de toegang tot onze huizen te beveiligen. De laatste tijd heeft de beveiliging van deuren echter een aantal interessante ontwikkelingen doorgemaakt, die de manier waarop we ons huis beveiligen vereenvoudigen.

De geschiedenis van het deurslot

De wens om onze eigendommen te beschermen door middel van deurbeveiliging is geen nieuw concept. Al duizenden jaren bestaan er verschillende soorten deursloten. Zo’n zesduizend jaar geleden ontwikkelden de Egyptenaren een soort sluis die voorafging aan onze moderne sluizen. Dit type slot is bekend geworden als het cilinderslot. Dit slot was volledig van hout en maakte gebruik van pennen in een behuizing. Een houten sleutel kwam overeen met de pennen en schakelde bij het plaatsen de pennen uit waardoor het slot zou kunnen openen. Dit functioneerde op dezelfde manier als moderne sloten. Er vond weinig innovatie plaatst tot later, toen de 18e eeuw vooruitgang bracht in de metaalproductie. Dit zorgde voor een sterke behuizing en het gebruik van een metalen sleutel met inkepingen. Het merendeel van de sloten met sleutel die we nu zien, zijn slechts varianten op dit 150 jaar oude ontwerp. Hoewel de zaken lange tijd relatief hetzelfde zijn gebleven, hebben we ongeveer twintig jaar geleden opnieuw een sprong gemaakt in de innovatie van de deurbeveiliging.

Verbeterde veiligheid met elektronische veiligheidsslotschroeven

Ongeveer 20 jaar geleden werd de hotelbranche geteisterd door een probleem. Slotenmakers realiseerden zich dat hotels een veiligere manier nodig hadden om hotelgasten te beschermen. Om deze uitdaging aan te gaan, introduceerden zij een type slot dat gebruik maakte van het elektronische veiligheidsslot en een elektronische vergrendeling.

Deze elektronische versies van het standaard slot worden via een magnetisch veld bediend om de slotzuiger in te drukken zodat deze kan worden gedraaid. Hierdoor konden hotels programmeerbare kaarten gebruiken in plaats van sleutels. De kaarten kunnen worden geherprogrammeerd om op meerdere sloten te passen en zijn veel moeilijker te kopiëren. Deze sloten waren in eerste instantie beperkt tot hotels en bedrijven, voornamelijk als gevolg van de hoge kosten en de technologische ondersteuning die nodig is om dit type slot te bedienen en te programmeren.

Slimme sloten voor thuis

De beperkingen rond elektronische sloten zijn zo’n 10 jaar geleden veranderd. Met de integratie van het slimme huis, realiseerden de fabrikanten dat het elektronische systeem handig en extra veilig is voor consumenten.

De huiseigenaar kan nu de sleutel achter zich laten en andere methoden gebruiken om verschillende soorten deursloten te openen. Tot deze innovaties op het gebied van deurbeveiliging behoren de volgende slimme sloten:

  • Een numeriek toetsenbord
  • RFID-tags
  • Biometrische vingerafdrukscanners
  • Smartphone apps
  • Gezichtsherkenning

Het lijkt erop dat als we de fysieke sleutel verliezen, de mogelijkheden eindeloos zijn. Sommige slimme sloten maken het zelfs mogelijk om tot 250 individuele codes te programmeren, zodat u weet wie de deur geopend heeft. Moderne sloten zijn zelfs Wi-Fi-compatibel, zodat u uw deur van overal kunt vergrendelen en ontgrendelen via het internet. Veel van de smart lock opties maken ook integratie met andere smart apparaten in huis mogelijk. Met dergelijke vorderingen in de beveiliging van huizen, is het moeilijk om te voorspellen waar we zullen eindigen. Maar we kunnen gerust zeggen dat we veiliger zullen zijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden