Focus projecten

6 verschillende aluminium giettechnieken

Geplaatst op

Het gieten van aluminium gebeurt volgens verschillende methodes. Er worden over het algemeen 6 verschillende giettechnieken gebruikt. De keuze voor een gietmethode is bepalend voor het eindresultaat. Om deze reden willen wij je graag meer vertellen over de verschillende giettechnieken, zodat je een goede keuze kunt maken voor het product dat je wilt laten gieten met aluminium.

Coquillegieten

Bij coquillegieten wordt aluminium door middel van zwaartekracht in een gietijzeren mal gegoten. Deze methode komt vooral voor bij het vervaardigen van eenvoudige stukken waar veel van geproduceerd moet worden.

Lagedrukgieten

Met lagedrukgieten wordt er door middel van maar 1 à 2 bar druk uitgeoefend op het aluminumbad. In dit aluminumbad zit een stijgbuis, waar het aluminium door de druk in stijgt.

Hogedrukgieten

Bij hogedrukgieten wordt veel meer druk gebruikt, namelijk tot wel 1500 bar. Deze techniek werd eerder ook wel spuitgieten genoemd. Deze methode bestaat hoofdzakelijk uit drie fases: materiaalvorming,  vullen van de vorm met hoge snelheid en het verdichten van het aluminium. Wanneer er sprake is van de juiste constructie en vormgeving, heeft deze methode grote voordelen ten opzichte van andere technieken.

Zandgieten

Tijdens zandgieten wordt er een kunststof of houten model geproduceerd. Dit model wordt in het zand gedrukt en vervolgens wordt het aluminium in het zand gegoten.

Vacuümgieten

Bij deze techniek wordt de matrijs een fractie van een seconde vacuüm getrokken voor het ingieten. Deze methode is vooral geschikt voor drukdichte producten en delen.

Shotcontrol

Shotcontrol lijkt op hogedrukgieten. Bij deze techniek wordt het proces voortdurend gemeten. Eventuele afwijkingen worden tijdens het lopende proces direct gecorrigeerd.

Hulp bij het kiezen van een aluminium gietmethode

Het is van belang dat je kiest voor de juiste giettechniek. De keuze voor een bepaalde methode heeft invloed op het eindresultaat. Er zijn een aantal bedrijven in Nederland die je helpen bij het kiezen van de juiste gietmethode. Klava uit Rotterdam heeft zelfs een giettest. Door het invullen van de gegevens weten zij precies welke giettechniek zorgt voor het beste eindresultaat.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden