Focus projecten

10 manieren om verkoeling in huis te zoeken

Geplaatst op

De zomer is in volle gang en met een hittegolf op komst kunnen we stellen dat het warm is. Dit is natuurlijk heerlijk voor de mensen die met hun tent op de camping staan of met hun handdoekje aan het strand liggen, maar voor de thuisblijvers is de extreme hitte wat minder fijn. Omdat niet iedereen een airco in huis heeft om geld- of milieutechnische redenen moeten er andere manieren gezocht worden om verkoeling te krijgen. Met de volgende 10 tips zorgt u voor verkoeling in huis:

1. Katoenen dekens

Slapen kan met deze temperatuur een hel zijn (letterlijk en figuurlijk). Blijf daarom uit de buurt van satijnen en zijden lakens en schaf een katoenen deken aan. Beddengoed met een licht kleur gemaakt van een lichte stof ademt beter waardoor je niet verdrinkt in je eigen zweet.  Voor extreme warmte kun je de Egyptische methode gebruiken. Egyptenaren bevochtigden namelijk eerst hun handdoek met koel water en gebruiken het daarna als deken.

2. Vriezertrucs

Een andere truc om je dekens lekker koud te maken is door ze voor het slapen even in de vriezer te stoppen. Het klinkt gek, maar werkt erg goed. Om te voorkomen dat je lakens naar pizza, frikandellen en het overgebleven restje chinees gaan ruiken is het verstandig deze eerst in een plastic zak te stoppen. De dekens blijven uiteraard niet de hele nacht koud maar bieden genoeg verkoeling om comfortabel in slaap te vallen.

3. Kook geen VGA’tje

…of een andere warme maaltijd. De zomer is geen moment om een uur in de keuken te staan en jezelf vervolgens vol te stoppen met een warme zompige maaltijd. Probeer in plaats van een warme maaltijd een lekkere frisse maaltijdsalade.

4. Gebruik je kruik

Maar vul hem alsjeblieft niet met warm water. Stop de kruik in de vriezer en gebruik hem als ijs-fakkel. Heerlijk voor in bed of op de bank. Het voordeel van een ijskruik is dat deze geen natte kliederboel achterlaat.

5. Plaats je ventilator strategisch

Ventilator zijn onze grootste vriend in deze warme, maar blazen vooral warme lucht rond. Het is daarom van belang dat je ze strategisch plaatst. Als je ze in de richting van het raam zet duwen ze hete lucht naar buiten. Als je een plafondventilator hebt, stel deze dan linksdraaiend in om de warme lucht weg te zuigen.

6. IJsventilator

Maak van je ventilator een ijs blazende doe-het-zelf airco. Stop de ijsblokjes die je normaal bij je cola light ingooit in een braadpan of braadslede en zet deze voor de airco neer. Wanneer de ijsblokjes beginnen te smelten neemt de bries de koele lucht op die van het ijsoppervlakte komt, waardoor een heerlijke koele mist ontstaat.

7. Rondblazen

Voor mensen die uit bittere noodzaak meerdere ventilatoren gekocht hebben kan de volgende truc van pas komen. Plaatst de ventilator strategisch in een cirkel in de te verkoelen kamer. Zet een ventilator bij het raam en een aantal ventilator op andere plekken in de kamer. De warme lucht zal gaan circuleren en uit het raam geblazen worden.

8. Hoe laag kun je gaan

Warme lucht stijgt waardoor het op de bovenverdieping warmer zal zijn dan op de begane grond. Als je de gelegenheid ziet is het aan te raden om je bed naar beneden te verhuizen. Dit zal in de nacht enkele graden schelen en een goede slaaprust bevorderen.

9. Stop stoom

Mensen springen met dit weer verdurend onder de douche om af te koelen. Een te warme douche werkt juist averechts: je lichaam wordt veel warmer plus je creëert stoom waardoor je huis nog verder opwarmt. De beste manier om af te koelen is door daarom door koud te douchen.

10. Sluit je gordijnen

Als je overdag je gordijnen sluit zal dit enorm veel hitte tegenhouden. De zonnestralen komen namelijk niet direct je kamer binnen. Nog beter is het om een of meerdere rolluiken aan te schaffen. Rolluiken laten namelijk geen licht door en houden bovendien warme lucht gedeeltelijk buiten en koele lucht binnen.

Onthoud dat het vooral belangrijk is om je hoofd koel te houden tijdens een hittegolf. Een huis zal (zonder airco) helaas nooit helemaal de gewenste temperatuur hebben, maar dit mag de pret niet drukken. Geniet zolang het kan en onthoud: de overige 11 maanden is het weer ouderwets koud en regenachtig in ons prachtige kikkerlandje.

Gerelateerde berichten

Over ons

We vinden het supergaaf om je te informeren over allerlei designtips. Zo krijg je altijd de ideale focus op je project. Een design is persoonlijk en je kunt eigenlijk geen blauwdruk aanreiken, dat zouden we ook niet willen, maar je kunt wel inspireren met voorbeelden. Dat is wat we keer op keer doen met onze publicaties.

Contactgegevens

Via info @ focusprojecten.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden